01 Απριλίου 2023

Γιατί σιωπά η Ρωσία στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ


Η τουρκική βουλή επικύρωσε το βράδυ της Πέμπτης το πρωτόκολλο για την προσχώρηση της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μετά τη θετική ψήφο του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας.
Η μεγάλης κλίμακας καταστροφή που έχει επιφέρει η εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι ένας προφανής λόγος που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στρατιωτική δύναμη για να δεσμεύσει τη Φινλανδία σε μια παγωμένη σύγκρουση, με στόχο να αποτρέψει την είσοδό της στη συμμαχία.

Στην τρέχουσα κατάσταση, ακόμα κι αν Ρώσοι αξιωματούχοι απειλούν δεξιά κι αριστερά, μια επίθεση κατά της Φινλανδίας θα διακινδύνευε σοβαρά το ενδεχόμενο να καταλάβει η Φινλανδία μια νεκρή ζώνη από τη Ρωσία, καθώς η Ρωσία δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τις απαραίτητες δυνάμεις για να υπερνικήσει τον φινλανδικό στρατό που σε καιρό πολέμου θα μπορούσε να φτάσει και τις 300.000 άνδρες.


Αλλά η δέσμευση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν εξηγεί τη σιωπή στα πολιτικά και αντισυμβατικά πεδία. Η Ρωσία έχει ακόμη τις υπηρεσίες πληροφοριών και τους παράνομους πράκτορες της.

Φαίνεται ότι η Ρωσία προσεγγίζει με εξαιρετικά ρεαλιστικό τρόπο αυτή τη στιγμή, της εισόδου της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Το συναίσθημα εντός της Φινλανδίας είναι σταθερά και έντονα εναντίον της Ρωσίας και το φινλανδικό κοινό τάσσεται ανοιχτά σε κάθε δοθείσα ευκαιρία υπέρ της Ουκρανίας. Αυτό αποδεικνύεται κι από την αποδοχή που είχε η πρόσφατη κίνηση να ενωθούν οι πολεμικές αεροπορίες της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας σε ένα σκανδιναβικό σώμα.

Οποιεσδήποτε ρωσικές απειλές ή αποσταθεροποιητικές ενέργειες θα ωθούσαν την κοινή γνώμη στη Φινλανδία περισσότερο προς δυσμάς και θα μπορούσαν επίσης να τροφοδοτήσουν αυξημένη υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η Ρωσία δεν έχει πραγματικά καμία ήπια δύναμη στη Φινλανδία πέρα ​​από τους υπάρχοντες παράγοντες επιρροής της, οι οποίοι μάλιστα έχουν απαξιωθεί πλήρως κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος έχει βυθίσει κατακόρυφα την άποψη που τρέφουν οι Φινλανδοί για τη Ρωσία στο χαμηλότερο σημείο από το 1944, όταν η Φινλανδία σταμάτησε την εισβολή του Κόκκινου Στρατού. Καμία υπόσχεση φιλίας ή συνεργασίας δεν θα αντιμετωπιζόταν σοβαρά.

Η Ρωσία, και μάλιστα αποκλειστικώς ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν, κατάφερε όχι μόνο να κλειστεί στα σχοινιά, αλλά και να προσκαλέσει το ΝΑΤΟ σε απόσταση 250 χιλιομέτρων από την Αγία Πετρούπολη και να παράσχει στη συμμαχία 900.000 νέους εκπαιδευμένους στρατιώτες. Και αυτοί οι στρατιώτες είναι από τους πιο πρόθυμους να πολεμήσουν εντός της συμμαχίας.

Αυτό πιστοποιείται και από μία πρόσφατη (Δεκέμβριος του 2022) έρευνα στη Φινλανδία.

Απαντώντας στην ερώτηση "εάν η Φινλανδία δεχθεί επίθεση, πιστεύετε ότι οι Φινλανδοί πρέπει να οπλιστούν και να αμυνθούν σε όλες τις καταστάσεις, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα φαίνεται αβέβαιο;", το 83% των ερωτηθέντων είπε "ναι". Αυτό το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το ίδιο με μια παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη, λίγο μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η προθυμία του φινλανδικού πληθυσμού να υπερασπιστεί τη χώρα έχει σταθερά υψηλή βαθμολογία στις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτά τα τελευταία στοιχεία είναι τα υψηλότερα εδώ και πάνω από 50 χρόνια και μια σημαντική αύξηση σε ποσοστό 68%, το 2021.
greece-salonikia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Μακεδόνων για την εκδήλωση στο ΠΑΜΑΚ

Το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη) και το τμήμα φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύ...